Denne personvernerklæringen gjelder for Vierdal Advokatfirma AS («vi» eller «oss») og for Vierdals nettsted, www.vierdal.no. Vi er behandlingsansvarlige for behandlingen av personopplysninger som er beskrevet i denne personvernerklæringen. Du finner kontaktinformasjonen vår nederst nettsiden og i hovedmenyen.

Hvem vi behandler personopplysninger om

Denne personvernerklæringen retter seg mot vår behandling av personopplysninger om følgende personer:

Formål, typer personopplysninger og rettslig grunnlag

Nedenfor har vi gitt en oversikt over hvilke formål vi behandler personopplysninger for, hvilke typer personopplysninger vi behandler og det rettslige grunnlaget for behandlingen.


Etablering av klientforhold

Når vi kontaktes av en klient med forespørsel om vi kan ta et oppdrag, foretar vi en uavhengighetssjekk internt (konfliktavklaring) før vi eventuelt sier ja til oppdraget. Uavhengighetssjekken tjener et legitimt formål og har grunnlag i GDPR artikkel 6 nr. 1 bokstav f (interesseavveining). Konfliktsjekk av privatkunder omfatter som regel fullt navn, hva saken gjelder og, hvis relevant, kredittverdighet. Generelt sett vil ikke konfliktsjekk på vegne av virksomhetskunder innebære behandling av personopplysninger.

Ved etableringen av et klientforhold vil vi foreta en kundekontroll i samsvar med reglene i hvitvaskingsloven. Dette kan for eksempel være en kontroll av de opplysninger vi mottar fra en ny klient mot eksterne registre som Brønnøysundregisteret. Kundekontrollen er nødvendig for å oppfylle våre rettslige forpliktelser etter hvitvaskingsloven, jf. GDPR artikkel 6 nr. 1 bokstav c.

Dersom vi kan ta oppdraget, registreres kontaktinformasjon som navn, adresse, mobiltelefonnummer og e-post i våre IT-systemer. Registreringen av kontaktopplysninger er for privatkunder nødvendig for å kunne inngå avtale med vedkommende, jf. GDPR artikkel 6 nr. 1 bokstav b. For virkssomhetskunder bygger registreringen av kontaktopplysninger på en interesseavveining, jf. GDPR artikkel 6 nr. 1 bokstav f.


Sakshåndtering

Enkelte advokatoppdrag innebærer at vi får tilgang til personopplysninger om parter eller andre enkeltpersoner som berøres av en sak. Slike opplysninger kan fremkomme av dokumenter klienten oversender eller annen korrespondanse i saken. Behandlingen av personopplysninger i forbindelse med oppdrag for virksomhetskunder er forankret i GDPR artikkel 6 nr. 1 bokstav f (interesseavveining). I noen saker får vi også tilgang til sensitive personopplysninger, f.eks. helseopplysninger eller straffedommer og lovovertredelser. I slike tilfeller har behandlingen av opplysningene hjemmel i GDPR artikkel 9 nr. 2 bokstav f (behandlingen er nødvendig for å fastsette, gjøre gjeldende eller forsvare et rettskrav), jf. personopplysningsloven (ny 2018) § 11.


Kunnskapsforvaltning

Saksdokumentasjon kan tenkes gjenbrukt. Normalt vil det kun være snakk om et fåtall personopplysninger som befinner seg i dokumenter som gjenbrukes, typisk avtalemaler mv. Dokumenter anonymiseres behørig før de lagres utenfor saksmapper. Behandlingsgrunnlaget er vår interesse i å nyttiggjøre utarbeidet kunnskap i videre rådgivning, jf. GDPR artikkel 6 nr. 1 bokstav f (interesseavveining).


Klientadministrasjon

Det opprettes egne saksmapper for oppdrag som utføres på vegne av klienten. Tid og kostnader som er påløpt på en sak registreres i vårt regnskapssystem. For virksomhetskunder er det vi gjør i forbindelse med klientadministrasjon hjemlet i GDPR artikkel 6 nr. 1 bokstav f (interesseavveining), mens det for privatkunder anses som en nødvendig del av det å oppfylle avtalen med vedkommende, jf. GDPR artikkel 6 nr. 1 bokstav b.


Lagring og oppbevaring av saksdokumenter

Vi oppbevarer saksdokumenter i 10 år etter at oppdraget er avsluttet. Lagring i det angitte tidsrommet er vurdert som nødvendig av hensyn både til klienten og for vår egen del, siden det i ettertid kan komme opp spørsmål eller en tvist hvor den informasjonen som er lagret på en sak igjen kan bli aktuell.

Regnskapslovgivning pålegger oss ellers å lagre bestemte regnskapsdokumenter i et nærmere angitt tidsrom. Når et bestemt formål tilsier lagring i et gitt tidsrom, sørger vi for at personopplysningene utelukkende blir benyttet for det aktuelle formålet i dette tidsrommet.

Det rettslige grunnlaget for behandling av personopplysninger er GDPR artikkel 6 nr. 1 bokstav f (interesseavveining) og GDPR artikkel 9 nr. 2 bokstav f (fastsette, gjøre gjeldende eller forsvare rettskrav), jf. personopplysningsloven § 11.


Fakturering

Kontaktopplysninger som er mottatt fra virksomhetskunder benyttes for å merke faktura som sendes til virksomheten dersom klienten ber om dette. For privatkunder, benyttes personens e-post eller private postadresse for utsendelse av faktura. Behandlingsgrunnlaget er GDPR artikkel 6 nr. 1 bokstav f (interesseavveining) for virksomhetskunder og GDPR artikkel 6 nr. 1 bokstav b (nødvendige for å oppfylle avtalen med den registrerte) for privatkunder.


IT-drift og sikkerhet

Personopplysninger som er lagret i våre IT-systemer vil kunne være tilgjengelige for oss eller for våre leverandører i forbindelse med oppdateringer av systemer, implementering eller oppfølging av sikkerhetstiltak, feilretting eller annet vedlikehold. Behandlingsgrunnlaget er GDPR artikkel 6 nr. 1 f (interesseavveining) og vår rettslig forpliktelse til å ha tilfredsstillende informasjonssikkerhet, jf. GDPR artiklene 32 og 6 nr. 1 bokstav c.

Hvem vi deler personopplysninger med

Vi deler ikke dine personopplysninger med tredjeparter med mindre utlevering følger av samtykke fra deg, denne erklæring eller rettslige forpliktelser for øvrig.

Våre leverandører av IT-tjenester vil kunne ha tilgang til personopplysninger dersom personopplysninger er lagret hos leverandøren eller på annen måte er tilgjengelig for leverandøren i henhold til kontrakten med oss. Leverandørene opptrer i henhold til databehandleravtale og under vår instruks. Leverandøren kan bare benytte personopplysningene for de formålene vi har bestemt og som er beskrevet i denne personvernerklæringen.

Advokater er underlagt en straffesanksjonert taushetsplikt som følger av straffeloven § 211. Alle opplysninger som blir betrodd oss i forbindelse med et oppdrag blir håndtert konfidensielt.

Dine rettigheter

Du har rett til innsyn i hvilke personopplysninger vi har registrert om deg, så langt ikke taushetsplikten er til hinder for dette. For å sikre at personopplysninger utleveres til rett person, kan vi stille krav om at begjæring om innsyn skjer skriftlig eller at identitet verifiseres på annen måte.

Du kan be oss om å rette feilaktige opplysninger vi har om deg eller be oss om å slette personopplysninger. Vi vil så langt som mulig imøtekomme en forespørsel om å slette personopplysninger, men vi kan ikke gjøre dette dersom det er tungtveiende grunner for ikke å slette, for eksempel at vi må lagre opplysningene av dokumentasjonshensyn.

Sikkerhet

Vi har etablert prosedyrer for å håndtere personopplysninger på en sikker måte. Tiltakene er både av teknisk, og organisatorisk art. Vi foretar jevnlige vurderinger av sikkerheten i alle sentrale systemer som benyttes for håndtering av personopplysninger, og det er inngått avtaler som pålegger leverandører av slike systemer å sørge for tilfredsstillende informasjonssikkerhet.

Tilgang til personopplysninger (og klient-/saksinformasjon) er begrenset til personell som har behov for tilgang for å utføre sine oppgaver.

Bruk av cookies og pixel på nettsted

Vierdal Advokatfirma samler ikke inn personopplysninger som fødselsdato- og personnummer, adresse, telefonnummer eller opplysninger om personlige betalingskort. Vi bruker Iversen Skogen Reklamebyrå som vår leverandør av disse tjenestene.


Personopplysninger som behandles hos oss

Informasjon som hentes inn hos oss via nettstedet er: Informasjon om din bruk av nettsiden, i form av hvilke undersider som besøkes, nettleserinnstillinger og IP-adresse


Hvordan vi bruker personopplysningene

Informasjonen som samles inn på våre nettsider brukes for å optimalisere nettstedets brukeropplevelse og funksjonaliteter basert på ditt brukermønster på siden, hva du viser interesse for og hva som ser ut til å være ditt behov/ intensjon ved besøk til vierdal.no. Vårt mål er at du enkelt skal finne det du leter etter.


Hvordan personopplysninger innhentes

Vierdal Advokatfirma samler inn opplysninger ved hjelp av cookies på nettstedet – data samles automatisk. Les mer om våre cookies lengre nede på denne siden.


Hvordan personopplysninger lagres

Informasjon om din bruk av nettstedet lagres i diverse informasjonskapsler – se beskrivelse av alle våre informasjonskapsler lengre nede på denne siden.


Frivillig samtykke

De fleste nettlesere er stilt inn på å godta cookies. Hvis du foretrekker, kan du sette din nettleser til å avvise cookies, eller til å kun avvise tredjeparts cookies.

NB: Dersom du velger å avvise cookies risikerer du å miste tilgang til enkelte funksjoner på andre nettsteder som er avhengig av cookies for å levere tjenester eller brukeropplevelse, som for eksempel netthandel og innlogging.

Du kan reservere deg mot bruk av Google Analytics. Les hvordan her.


Hva er informasjonskapsler/ cookies?

Vierdal benytter informasjonskapsler, bedre kjent som cookies. En cookie er en liten datafil som plasseres i din nettleser for å kunne holde oversikt over hva som skjer under ditt besøk på nettsiden og for å kunne gjenkjenne datamaskinen din. Den kan ikke benyttes til å identifisere deg.

En cookie er ikke ett program og inneholder ikke virus.


Følgende informasjonskapsler brukes på vierdal.no:


Google Analytics

Vierdal Advokatfirma benytter analyseverktøyet Google Analytics for å analysere brukermønstre og trafikktrender på nettsiden. Dataene som samles inn brukes for å optimalisere brukeropplevelsen og innholdet på nettsiden. I henhold til Googles retningslinjer for bruk av Google Analytics samles det ikke inn personlig informasjon om brukeren. Dataene som samles inn lagres på Googles servere og slettes etter 24 mnd. hvis du ikke har returnert til nettstedet i løpet av denne perioden.

Du kan lese mer om hvordan Google samler inn og beskytter data her.


Facebook Pixels

Vi bruker Facebook Pixles til å registrere ditt besøk på vierdal.no slik at vi kan annonsere til deg i Facebook sitt nettverk. Flere nettsteder bruker denne cookie’n i dag slik at Facebook skal kunne vise deg annonser som er relevante for deg og din tidligere søkehistorikk. Slik kan Facebook også nedprioritere annonser som ikke er relevant eller interessante for deg, og gjøre din totale brukeropplevelse på Facebook bedre.

Gjennom Facebook Pixles samler vi ikke inn person- eller kontaktopplysninger, kun brukerhistorikken som er samlet på cookien som er lagret lokalt på din maskin.

Les mer om Facebooks retningslinjer for databehandling her

Endringer i personvernerklæringen

Vi vil kunne gjøre mindre endringer i denne personvernerklæringen. Du vil alltid finne siste versjon på vår nettside.

Kontakt oss

Dersom du har spørsmål eller kommentarer til vår personvernerklæring eller du vil utøve dine rettigheter, kan du ta kontakt med oss.

E-post: kontoret@vierdal.no

Telefon: 906 54 444

Oppdatert: 20.05.19